Specialist in MKB bedrijfsovernames

KLANTEN AAN HET WOORD

Begeleiding MBI kandidaat bij koop installatiebedrijf

Situatie:
Een oud-ondernemer wil na jaren in loondienst weer gaan ondernemen. Hij wil niet opnieuw starten met een bedrijf. Hij zoekt een bestaande onderneming om over te nemen. Hij benadert ons met de vraag of wij hem kunnen begeleiden en adviseren bij de koop van een passend bedrijf. Hij is op zoek naar een installatiebedrijf in Noord-Nederland, maar heeft nog geen specifiek bedrijf op het oog. Er is sprake van een management buy-in (MBI) traject.

Aanpak:
Wij besluiten om samen met onze klant een zoekprofiel op te stellen. Dit scherpt het zoekbeeld verder aan. Op basis van het profiel maken wij in samenspraak een nauwkeurige selectie van bedrijven die de interesse wekken bij onze klant. Nadat wij het zoekprofiel via de gebruikelijke overnameplatforms en via mailing naar ons netwerk hebben gestuurd gaan wij de geselecteerde verkoopkandidaten benaderen. In een periode van een aantal maanden volgen meerdere kennismakingsgesprekken waarbij wij onze klant begeleiden in de gesprekken.
Een van de kennismakingen leidt tot de beoogde verkoopkandidaat. Een zonnepanelenspecialist.
Er wordt in drie maanden tijd een vervolg gegeven door een intentieverklaring overeen te komen, het opstellen van het businessplan te begeleiden, de financieringsaanvraag met een lokale bank te bespreken en succesvol af te ronden. Als een-na-laatste stap wordt door ons het boekenonderzoek (due diligence) uitgevoerd. Het boekenonderzoek leidt tot een aantal constateringen die effect hebben op de waarde en de prijs wordt door ons opnieuw via onderhandelingen bijgesteld naar beneden. Daarna konden wij als laatste de akten en overeenkomsten opstellen.

Resultaat:
De MBI kandidaat kan per begin van dit jaar als directeur en eigenaar van een installatietechniekbedrijf aan de slag. Uit het boekenonderzoek bleken de nodige uitdagingen waar hij nu volop mee aan de slag is gegaan. De wens om opnieuw de uitdaging van het ondernemerschap aan te gaan is daarmee in vervulling gegaan.

Citaat klant:
“Ik kan Leon en André omschrijven met de volgende kernwoorden: Zorgvuldig, stimulerend, integer en ontzorgend. Zij boden mij veel steun. Ik kon goed op hun leunen wat mij energie en borging gedurende het traject gaf. Het vinden en kopen van het geschikte bedrijf was mij alleen nooit gelukt.”

Meer weten over dit onderwerp?