Advies bij aankoop Koel- en Vrieshuis Gebr. van Langen

Situatie:
Rien Montsma meldt zich als eigenaar van een transportbedrijf bij ons met de wens om een bedrijf over te nemen. Op den duur liggen zijn ambities bij een andere tak van sport met meer groeimogelijkheden dan in de transport. Hij heeft al wat verkennende gesprekken gevoerd met een onderneming, een handelsbedrijf, en heeft professioneel advies nodig. Uit de verschillende adviesbedrijven worden wij gekozen om hem professioneel te begeleiden bij de koop van een bedrijf.

Aanpak:
Na akkoord op ons uitgewerkte voorstel, waarin we opnemen welke stappen we kunnen zetten in het overnametraject, starten we met een analyse en waardebepaling. Vervolgens kunnen we op basis van onze analyse een passende bieding doen. Er zijn meer gegadigden en de verkoper kiest voor een andere koper, die net iets beter paste. Al snel daarna komt Rien in contact met een ander profiel: een koel- en vrieshuis. Dit bedrijf lijkt ook nog beter bij hem te passen en in de buurt te liggen van zijn woonplaats. Ook hierop voeren wij een analyse en waardebepaling uit om te komen tot een bieding. Na de onderhandelingen komen wij tot overeenstemming op de prijs en overige voorwaarden. Vervolgens werken wij samen met Rien aan de financieringsaanvraag en voeren een boekenonderzoek uit. Daaruit blijkt dat de eerste maanden van 2020 een stuk minder zijn dan in eerdere jaren, zodat we onderhandelen over een andere invulling van de overname (incl. prijs en voorwaarden). Aangezien de financieringsaanvraag aan het begin van de coronaperiode wordt ingediend, gaat dit traject niet vanzelf. Er volgt in eerste instantie zelfs een afwijzing, waarna we contact leggen met alternatieve financiers. Echter volgt toch een rebound bij de bank met aanvullende informatie, aangezien juist door de coronacrisis de bezetting van het koel- en vrieshuis erg goed is. Dit resulteert alsnog in een akkoord voor een bankfinanciering. De transactiedocumentatie, inclusief de invulling van de werkzaamheden van de ex-aandeelhouders, wordt opgesteld in samenspraak Els in ’t Veld van MA-Law.

Resultaat:
Verkopers kunnen met een gerust hard de onderneming overdragen aan een passende koper: Rien Montsma. Hij komt met terugwerkende kracht per 1 januari 2020 de onderneming. Ondertussen werken de verkopers met goede afspraken nog gedurende een bepaalde periode mee in de onderneming. Door de coronacrisis is de bezetting van het koel- en vrieshuis erg goed en daarmee worden positieve resultaten behaald. Onderdeel van de overname is een earn-out, zodat verkopers ook nog meeprofiteren van deze positieve resultaten. Kortom: een passende overname en win-win voor alle partijen!

Dit zei Rien over onze werkzaamheden:
“WAARDE VOOR JE GELD”
“Na de kennismaking met drie gegadigden voor de advisering van mij in het overname traject van Koel- en Vriesbedrijf Gebr. van Langen heb ik de keuze op Overname in bedrijf laten vallen vanwege de transparante offerte in combinatie met het gecertificeerd lid zijn van de BOBB en hun meerjarige ervaring. Ik heb André gedurende het traject leren kennen als een integer en deskundig persoon. Aangezien je een half jaar intensief samen optrekt is het van groot belang dat de klik aanwezig is, deze was er duidelijk. Er werd hard gewerkt en de afspraken werden nagekomen met de focus op het eindresultaat. Ook de samenwerking met Els van MA Law heb ik als zeer positief ervaren. Ik bedank jullie hartelijk voor het mede mogelijk maken van de transactie.” Rien Montsma

  • Meer weten over dit onderwerp?

    Bel of mail voor een vrijblijvende kennismaking met André Everts (06 389 188 90 ).