Verstand van zaken en een heldere aanpak.
KLANTEN AAN HET WOORD
Met gegil en blikken vol verbazing hoorden de eigenaren van het zilveren broodmandje de taxateur aan: het mandje bleek wel € 60.000 waard te zijn in plaats van de verwachte € 1.500.
Hilariteit ten top bij ‘tussen kunst en kitsch’ eerder dit jaar bij Avrotros…
Wat mij betreft is dit vermakelijke televisie. Want als het tegenovergestelde gebeurt, druipt de teleurstelling van de beeldbuis. Wat ik mij dan afvraag: hoe is het toch mogelijk dat zoveel mensen niet de realiteit kennen. Ze zien de waarde niet in van datgene wat ze zelf bezitten, sterker nog: regelmatig weet men niet eens, om in dit voorbeeld te blijven, dat het broodmandje een broodmand is.
Het bovenstaande scenario schoot mij te binnen bij het schrijven van deze blog. Soortgelijke verwarring maak ik in mijn praktijk ook mee. Bij bedrijfsovernames komen wij het meer dan eens tegen dat kopers en verkopers met elkaar in gesprek zijn en niet begrijpen wat er eigenlijk verkocht of gekocht gaat worden. Als een verkoper zegt: “ik verkoop mijn bedrijf”, dan bedoelt hij doorgaans: ik verkoop aandelen van de bv, of ik verkoop activa of ik verkoop onroerend goed.
Het is wezenlijk voor de beide partijen om duidelijk te hebben waarover ze spreken. Daarom vind ik het van belang om in kennismakingsgesprekken helder te krijgen wát u wilt verkopen. In onze gesprekken met potentiële kandidaten dient dit namelijk helder te zijn.
Datgene wat u kunt verkopen is grotendeels afhankelijk van de structuur en de rechtsvorm waarin of waarmee u onderneemt. Zo kunt u in een bv-structuur ervoor kiezen om aandelen óf activa te verkopen. Indien u als IB-ondernemer actief bent heeft u geen opties. U verkoopt dan per definitie de activa van de onderneming, tenzij u de tijd (jaren) heeft om de ondernemingsvorm aan te passen.
In de bv-structuur zijn er dus meerdere opties. De juridische en fiscale wetgeving bepalen in een activa- of aandelentransactie de mogelijkheden en beperkingen. Zo is de deelnemingsvrijstelling een belangrijke wettelijke bepaling. Indien u vanuit een bv de aandelen verkoopt van een dochter-bv bent u doorgaans vrijgesteld van een fiscale afrekening over de verkoopopbrengsten. Bij de verkoop/overdracht van onroerend goed zijn er fiscale haken en ogen waarmee u rekening dient te houden. Hierover dient u zich altijd goed van tevoren te laten adviseren!
Er valt nog veel meer te vertellen en te zeggen over de gevolgen van een bedrijfsoverdracht per rechtsvorm en de invloed van een bv-structuur. Deze blog is daar simpelweg te kort voor. Ik wil u er van bewust maken dat de door u gemaakte keuzes voor een rechtsvorm of de inrichting van een BV-structuur gevolgen heeft bij een aandelentransactie of activa/passiva-transactie. De vraag die rijst is of uw rechtsvorm of bv-structuur optimaal is ingericht voor een bedrijfsoverdracht.
Als u hierover meer wilt weten kunt u contact met mij opnemen. In een vrijblijvend kennismakingsgesprek luister ik graag naar uw verhaal. Bent u er klaar voor?
PS: ook nog even nagenieten van het bewuste ‘broodmandje’ moment?! Kijk het dan terug via:
http://web.avrotros.nl/tussenkunstenkitsch/nieuws/interview_zilveren_broodmand.aspx
Deze blog is de laatste in de reeks ‘is mijn bedrijf wel verkoopbaar’.