Specialist in MKB bedrijfsovernames

KLANTEN AAN HET WOORD

Blog: Ik zie ik zie, wat u niet ziet

En de kleur is parelmoer….

Kent u het raadspelletje dat veelal op de achterbank op weg naar de vakantiebestemming in Zuid-Frankrijk of Italië wordt gespeeld door kinderen? Ik zie, ik zie wat jij niet ziet: en de kleur is….Zo simpel als wat, maar wel doeltreffend.

Bij een deel van de koop- en verkopersmarkt die wij spreken is het niet bekend dat je proactief kunt zoeken naar een koop- of verkoopkandidaat als je deze nog niet hebt. En een deel van de markt heeft geen opvolger of geen passend bedrijf als doel om te kopen. Wij zien in de praktijk dat er dan gezocht wordt naar bestaande en geplaatste profielen op de daarvoor ingerichte platforms. Wij noemen dit ook wel populair gezegd zoeken in ‘de kaartenbak’. Maar als er in de kaartenbak geen match is te vinden dreigt een teleurstelling en een beëindiging van de zoektocht. En dat vinden wij jammer, want het kan ook anders!

Wij zijn van mening dat je maximaal in moet zetten op de zoektocht naar een kandidaat. Niet alleen in de kaartenbak zoeken. Maar ook tevens het netwerk raadplegen en activeren. Maar dat levert doorgaans nog steeds niet het gewenste aantal kandidaten op. U kunt ook op proactieve wijze op zoek gaan naar een geschikte kandidaat op basis van uw eigen selectie van gewenste kandidaten. Want: de parel die u zoekt ligt doorgaans nog niet in de vitrine!

Die actieve zoektocht doet de wenkbrauwen soms fronsen. Hoe doe je dat dan, hoe benader je ze dan? En dat is precies het punt waar wij u in kunnen adviseren en vervolgens in kunnen begeleiden. Het gaat er namelijk om dat je bij een koude benadering van de kandidaten niet een schot hagel op de markt lost. Het gaat erom dat u uw wensen en voorkeuren (en zeker dat wat u níet wilt!) nauwkeurig in beeld gaat en laat brengen. Hier dragen wij ons steentje in bij. Samen met u zorgen wij voor een nauwkeurige selectie te benaderen kandidaten. Namens u als opdrachtgever benaderen wíj vervolgens de kandidaten. En wat blijkt? Dat doorgaans 15% tot zelfs 30% van de benaderde kandidaten oren heeft naar een mogelijk kennismakingsgesprek met u! Onze praktijk leert dat die ene parel waar u naar zocht er dan tussen zit.

Is het dan een kunstje? Of een checklist die we met u doorlopen? Nee. Het is maatwerk en het vergt een fijngevoeligheid in zowel het trechteren bij het selecteren en het bevragen van uw wensen en voorkeuren, als fijngevoeligheid en een juiste houding bij het benaderen. En dat heeft veel te maken met ervaring, houding en sociale vaardigheden.

Ik zie kansen die u misschien niet ziet. Nieuwsgierig geworden? Dan daag ik u uit om met mij te onderzoeken of ik u kan adviseren en begeleiden bij uw zoektocht naar die ene parel. Neem gerust vrijblijvend contact met mij op via kooijker@overnameinbedrijf.nl of via (06) 271 459 49. Ik hoor graag van u!

Meer weten over dit onderwerp?