Specialist in MKB bedrijfsovernames

KLANTEN AAN HET WOORD

Blog: Adviseurs zijn duur!

Of gaat kostbaar en waardevol advies goed samen?

Waarom zou je eigenlijk een adviseur inhuren als je zaken ook zelf kunt regelen? Adviseurs zijn namelijk duur! Daarbij is ook veel uit te zoeken via internet hoe iets werkt. Toch?

In het verleden heb ik een aantal jaren gewerkt als MKB-relatiebeheerder bij een accountantskantoor. Het viel mij op dat er een onderscheid in klanten te maken is, wat betreft het vragen om advies. Sommige klanten vroegen regelmatig om advies en waren daar op jaarbasis ook aardig wat geld aan kwijt. Andere klanten vroegen nooit om advies en zochten alles zelf uit. Het was bijzonder dat over het algemeen de bedrijven die advies vroegen en daardoor ook hogere kosten maakten, onderaan de streep een beter resultaat draaiden. Juist bedrijven die angst hadden om advies te vragen (en om daarvoor kosten te maken) draaiden vaak aantoonbaar minder goed!

Wat zou daar de oorzaak van kunnen zijn? Naar mijn mening spelen een aantal zaken een rol:

  1. Als MKB-ondernemer heb je veel taken op je bord. Veel tijd van ondernemers kan zitten in randzaken. Het is de kunst om je te richten op je primaire bedrijfsproces.
  2. Je kunt als ondernemer niet overal verstand van hebben. Doe de dingen waar je verstand van hebt, dat levert vaak ook de meeste energie op. Het oppakken van zaken waar je minder mee hebt, kan uiteindelijk ook tot een slechter eindresultaat leiden.
  3. Je hebt beperkte tijd, dus kun je die tijd beter besteden aan waar je goed in bent en te zorgen om daar beter in te worden.
  4. Het is vaak lastig voor ondernemers om de juiste of passende adviseur te vinden. Daartoe is het van belang om eerst je vraag scherp te stellen, vervolgens verschillende partijen te vragen en vervolgens ook bewijs (b.v. referenties) te vragen over wat ze bieden.

Ook in de overnamepraktijk komen wij ondernemers tegen die of zelf hun bedrijf proberen te verkopen, of die partijen inhuren met beperkte ervaring in het begeleiden van overnames. Het komt nog wel eens voor dat men later alsnog bij ons aanklopt. Echter bepaalde zaken zijn dan vaak al niet meer terug te draaien. Onze taak is dan het repareren of beperken van de schade.

Het begeleiden van overnames is een vak waar een ervaringsdeskundige kan zorgen voor een veel beter eindresultaat. Een eindresultaat waarmee de kosten van de adviseur lang en breed terugverdiend worden. Daarnaast is het alleen al goed om een expert met ervaring en verstand van zaken erbij te betrekken, iemand die zelf emotioneel niet betrokken is bij een traject.

Overigens merken wij ook in onze eigen onderneming dat het op zijn tijd inhuren van of sparren met een externe partij zeer zinvol kan zijn. Of dat dan is op het gebied van marketing of strategie of inhoudelijk op het fiscale of juridische gebied.  Met als resultaat dat de bedrijfsvoering en de dienstverlening aan onze klanten verbetert!

Als overnameadviesbureau zijn wij dagelijks bezig met de begeleiding van bedrijfsovernames in het MKB. Dat vinden wij leuk, daar zijn we goed in en daar focussen we ons op. Wij gaan daarbij actief op zoek naar kopers of het juiste bedrijf om over te nemen. Het gevolg is dat wij nagenoeg alle trajecten succesvol afronden. Ook met ons praten over de mogelijkheden voor u? Ervaar zelf of een goed advies kostbaar of waardevol is!

Meer weten over dit onderwerp?