Specialist in MKB bedrijfsovernames

KLANTEN AAN HET WOORD

Bedrijf verkopen

Bedrijf verkopen.

Je verkoopt je kindje niet aan een willekeurige koper!

Je bedrijf verkopen, hoe gaat dat in zijn werk? Met hart en ziel ben je verbonden aan de onderneming. Vaak hoor je dat het bedrijf een kindje is wat verkocht gaat worden. Je wilt je bedrijf in goede handen van een passende koper achterlaten. De overdracht is niet zomaar geregeld. De verkoop  van een onderneming gaat niet over een nacht ijs. Er gaat een heel proces aan vooraf. Wij schetsen graag de stappen die wij normaalgesproken nemen bij het verkopen van een bedrijf.

1. Analyse en waardebepaling voor Verkoper

Is uw bedrijf verkoopklaar? Is het wel het juiste moment om te verkopen? Daartoe is het van belang om een goede analyse en waardebepaling van het bedrijf op te stellen. Dit is het fundament onder de verkoop. Op basis van de analyse en waardebepaling wordt een vraagprijs bepaald voor de onderneming.  Ook spreken wij een go / no go af op het daadwerkelijk in gang zetten van de verkoop. Ook wordt de strategie voor het verkopen van het bedrijf besproken en bepaald.

2. Opstellen verkoopinformatie

Om goed beslagen ten ijs te komen, wordt uitgebreide verkoopinformatie over het bedrijf opgesteld. Dit wordt ook wel een informatiememorandum genoemd. Daarnaast wordt voor het te verkopen bedrijf een teaser of anoniem profiel opgesteld, wat verspreid kan worden.

3. Het vinden van kopers

Als de informatie klaar is, worden zowel online als offline kopers benaderd. Dit gebeurt via het netwerk, maar ook via overnameplatforms. Dit gebeurt actief en passief. Actief kunnen partijen benaderd worden waarbij het bedrijf kan passen. Ook kunnen passende zoekprofielen gematcht worden. De ervaring is dat al snel een aantal geïnteresseerden voor de koop van het bedrijf zich melden of te vinden zijn.

4. Kennismaking en onderhandelingen tussen Koper en Verkoper

Na uitwisseling van informatie volgen er kennismakingen en mogelijk onderhandelingen tussen Koper en Verkoper. Daarbij is een win-win erg van belang. Er moet een klik ontstaan tussen Koper en Verkoper. Daarnaast dient de Koper enthousiast te worden van het te verkopen bedrijf. De onderhandelingen kunnen leiden tot een akkoord in hoofdlijnen. Dit wordt uitgewerkt in een intentieovereenkomst.

5. Afronding verkoop bedrijf

Als de intentieovereenkomst tussen Koper en Verkoper gesloten is, is het vaak wachten voor de Verkoper. Koper zal de financiering rond moeten maken voor de overname en hij zal wellicht een boekenonderzoek, ook wel due diligence onderzoek genoemd, willen uitvoeren. Als dat achter de rug is kunnen de definitieve overeenkomsten opgesteld worden en kan de levering van het bedrijf plaatsvinden. Hiermee is het traject van het verkopen van het bedrijf afgerond.

Zoals u ziet moet er heel wat gebeuren om de verkoop van een onderneming succesvol tot een einde te brengen. Als experts in overnames trekken wij graag met u op bij dit traject van het verkopen van uw bedrijf!

 

Meer weten over dit onderwerp?